Babaszoba

Otthon elő van készítve a baba birodalma. Hamarosan meglátogatja a családot a védőnő és a gyermek háziorvos, akik szakszerű tanácsokkal látják el a kismamát a baba ápolásáról, szoptatásáráról.

Az újszülött kisbaba rengeteg gondozást, ápolást és odafigyelést, szeretetet igényel. A kórházban az ápolónők, illetve a védőnők minden segítséget megadnak, megmutatják, hogy a szükséges ápolást hogyan kell elvégezni.

Babaszoba - Babavárás - Gólyaváró kalkulátor

.

Köldökápolás

Számos baba már úgy kerül haza a kórházból, hogy a köldökcsonk már leesett. Ez általában az első héten megtörténik, de az is előfordul, hogy csak a második hét vége fele esik le a köldökcsonk. A köldökápolását a szülőknek kell elvégezni a kórházban megtanult módon. A gyógyszertárban kapható 75%-os alkoholos, esetleg betadinos fültisztítóvalszépen ki kell tisztítani a köldököt, fertőtleníteni körben, a csonk alatt is. Bátran ki kell emelni, nem fáj a babának. Aztán gyógyszertári hintőporral /hexaclorofen/ beszórni. Figyelni kell arra is, hogy fürdetéskor ne érje a víz!Fürdetés

Az újszülött mindennapi bőrápolása nagyon fontos, mert a baba bőre szennyeződhet a nap folyamán. A fürdetés ugyan egy gondozási művelet, de azon túl mutat, hiszen ilyenkor a szülő és a gyermeke közelebb kerülhet egymáshoz. Tanácsos a fürdetést az etetés előtt elvégezni. A fürdetéskor oda kell készíteni mindent, amire szükség lehet, hiszen ezzel jelentősen megkönnyíthetjük saját feladatunkat. Fontos a fürdető helység és a fürdővíz optimális hőmérsékletének kialakítása, melyben nagy segítség lehet a szoba és a vízhőmérő alkalmazása.

Fürdetéskor az alábbiakra lehet szükség:

 • baba olaj, babafürdető, hintőpor
 • köldökápoláshoz szükséges eszközök
 • fürdőlepedő
 • tiszta pelenka
 • popsi törlő, popsi krém,
 • váltóruha

A babát biztosan fogva nagyon óvatosan helyezzük a vízbe. A fürdetést fentről kell kezdeni lefelé haladva. A fürdetés ne tartson tovább 2-3 percnél, nehogy felázzon a baba bőre. Fürdetés közben harmonikus körülményeket kell teremteni, nem szabad kapkodni, lehet beszélni és énekelni a babának, minél örömtelibbé varázsolni a fürdetés élményét.


Táplálás

A baba igényeit legmegfelelőbben az anyatejes táplálás elégíti ki 6 hónapos koráig. Az anyatejes táplálás nagy előnye számos egyéb mellett, hogy hőmérséklete mindig ideális, nem kell melegíteni és baktériummentes. A szoptatás a tápláláson kívül sokkal többet jelent mind a baba mind pedig a mama számára. Szoptatás alkalmával erősödik és elmélyül az anya és a baba közötti kapcsolat. Fontos a meghitt légkör kialakítása és minden zavaró tényező kiszűrése és legkényelmesebb testhelyzet megtalálása. Hasznos tanácsokat lehet kapni a védőnőtől a szoptatásról, az esetleges szoptatási nehézségekről, illetve a mellápolásáról is. Nagyon fontos a mell higiénikusan tartása, megfelelő szoptatós melltartó beszerzése és viselése.

Annak meghatározására, hogy a baba elegendő anyatejet vesz-e magához, hetente egyszer elég megmérni a testsúlyát (a növekedés eleinte heti 15-20 dkg). A csecsemőmérleget érdemes a baba érkezésekor beszerezni vagy bérelni.

Amennyiben a mamának nincs, vagy nem elegendő az anyatej mennyisége, úgynevezett "anyatejpótló" tápszerre lesz szükség az első hat hónapban. Ezeket a készítményeket a gyermekorvos vényre írja fel és gyógyszertárakban lehet kiváltani.

A szoptatott babáknál hat hónapos kor után, míg a tápszeres kiegészítéssel etetett babáknál négy hónapos kor után lehet más élelmiszereket bevezetni, betartva a fokozatosság elvét. Ezek lehetnek az "elválasztó" tápszerek, gyümölcsök, főzelékek. A megfelelően táplált baba féléves korára megkétszerezi, egy éves korára megháromszorozza születési súlyát.


Mit tegyünk, ha lázas a baba

Először is, mint szülőnek tisztában kell lenni azzal, hogy mikor beszélünk lázról. Amennyiben a testhőmérséklet 38°C-felett van azt láznak nevezzük. Tudni kell azt is, hogy a láz mindig egy betegség tünete. A baba testhőmérsékletét ellenőrizhetjük lázmérővel végbélben, hónaljban vagy pedig fülhőmérővel. A végbélben mért hőmérsékletből 0.5°C le kell vonni. A lázat csillapíthatjuk fizikálisan hűtőfürdő alkalmazásával vagy gyógyszeresen.

Hűtőfürdő: Hűtőfürdő esetén engedjünk a fürdőkádba kb. 37°C hőmérsékletű vizet. Tegyük bele a gyermeket, mintha fürdetnénk. A víz lehetőleg lepje el a baba testének minél nagyobb felületét majd hideg víz hozzáadásával lassan fokozatosan hűtsük a vizet, 30°C–ig. Arra vigyázzunk, hogy ne hűtsük le túl gyorsan a vizet és a hűtőfürdő ne tartson tovább 5 percnél. Amennyiben szükséges ezt többször is megismételhetjük naponta szükség szerint.

Gyógyszeres lázcsillapítás: Az orvos által javasolt készítmények (amidazophen, az ibuprofen és a paracetamol), származékok közül lehet választani. A készítmények szirup és kúp formájában is elérhetőek melyeknél a pontos adagolást szigorúan be kell tartani, mely minden gyógyszernél az alkalmazási előírásban található meg.

.

Mi a teendő hasfájás esetén

Hasfájás bekövetkezhet akkor is, ha a baba a számára legideálisabb táplálékot, az anyatejet kapja. Ilyenkor a kicsi nyugtalan, többször felsír. A hasfájás esetén segíthetnek a különböző gyógyteák pl. az ánizs-, édeskömény- és a kamillatea vagy egyéb gyógyhatású termékek, amelyek szélhajtó hatással bírnak. Sokat segíthet az is, ha az anyuka a szoptatás időszaka alatt tartózkodik a puffadást okozó ételektől. Jótékony hatással bír a hason fektetés és a baba pocakjának simogatása, masszírozása.

Minden anyukában felmerül a kérdés meddig tart ez az állapot. Általánosságban elmondható hogy a gyermek 3 hónapos koráig, ritkább esetben hatodik hónapig is eltarthat.

Egészségpénztárban elszámolható termékek - szülés - Gólyaváró kalkulátor

És felmerül a kérdés, hogy problémák esetén milyen terméket tud egészségpénztári kártyával megvásárolni a teák, pelenkát, gyógyszerek közül. Erről részletesen olvashat itt, de érdemes érdeklődni a gyógyszerészeknél, mert ők minden ilyen kérdésben tudnak segíteni.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gyermekkori Szűrések

Minden újszülöttet a hazaérkezéstől számított24 órán belül meglátogat a területileg illetékes gyermekorvos és védőnő. Az alábbi vizsgálatokat végzik el a csecsemő hat hónapos koráig.

1, 3, 6 hónapos korban végzett vizsgálatok:

 • teljes fizikális vizsgálat: fejkörfogat, mellkörfogat, hossz és súlymérés, valamint reflex vizsgálatok

 • fejlődési rendellenességek szűrésére mozgásszervi vizsgálat, csípőficam szűrése 4 hónapos korig

 • idegrendszer vizsgálata

 • rejtett heréjűség vizsgálata

 • védőnő által végzett: apszichomotoros és mentális fejlődésvizsgálat, érzékszervek működésének vizsgálata (látás, kancsalság, hallás), a fejlődés és tápláltsági állapot értékelése a hazai standardok alapján

Az iskolás kor kezdetéig évente javasolt szűrések:

 • teljes fizikális vizsgálat

 • idegrendszer vizsgálata

 • rejtett heréjűség vizsgálata 2 éves korig

 • herék vizsgálata évente

 • testmagasság, testtömeg

 • a pszichés, motoros, mentális, szociális fejlődés és magatartásproblémák feltárása

 • érzékszervek működésének vizsgálata a szakmai irányelveknek megfelelően, beszédfejlődés vizsgálata

 • mozgásszervek vizsgálata: különös tekintettel a lábstatikai problémákra (lúdtalp) és a gerinc rendellenességeire pl. tartáshiba, gerincferdülés

 • vérnyomás mérése 3-6 éves életkor között

 • korai fogászati szűrés és gondozás


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Védőoltások

A szépen fejlődésnek indult csecsemő két hónapos korától védőoltások sorozatát kapja. A védőoltási rend országonként és időszakosan is változik. Célja, hogy a szervezet ismerkedjen meg néhány súlyos betegség kórokozójával és nyerjen ellene védettséget. A vakcinák beadása izomba, bőr alá, vagy szájon át történik, minden esetben a védőnő és gyermek háziorvos segítségével. Vannak kötelező (ingyenes) és ajánlott, választható (térítésköteles) védőoltások, ezekről a gyermek háziorvos ad részletes felvilágosítást. Az oltási rend interneten megtekinthető az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. Magyarországon kötelező oltások vannak torokgyík, merevgörcs, szamárköhögés, gyermekbénulás, gennyes agyhártyagyulladás, kanyaró, mumpsz, rózsahimlő ellen. Több ajánlott és kötelező oltást követően emlékeztető oltást is adnak. A kötelező védőoltások a teljesség igénye nélkül az alábbiak szerint alakulnak (egyeztettessen orvosával):

 • BCG: 0-4 héten (szülészeti intézményekben kapják meg a babák)
 • DTPa+IPV+Hib +PCV13: két hónapos korban (a PCV13 2014.06.30 után születetteknek kötelező az előtt születetteknek önkéntes)
 • DTPa+IPV+Hib: 3 hónapos korban
 • DTPa+IPV+Hib +PCV13: négy hónapos korban (a PCV13 2014 06.30 után születetteknek kötelező az előtt születetteknek önkéntes)
 • PCV13: 15. hónapban (a 2012.10.01 - 2013.09.30 között született gyermekek emlékeztető oltása önkéntes)
 • MMR: 15 hónapos korban
 • DTPa+IPV+Hib: 18 hónapos korban
 • DTPa +IPV: 6 éves korban
Kampányoltások
 • MMR: 11 éves korban
 • dTap: emlékeztető oltás 11 éves korban
 • HPV elleni oltás: 12 év önkéntes
 • Hepatitis B elleni oltás: 12 éves korban


Magyarázat:
BCG: Bacilus Calmette- Guérin / Tuberculosis (TBC) elleni oltóanyag
DTPa: torokgyík (Diftéria), tetanusz (Tetanusz), szamárköhögés (Pertussis) elleni oltóanyag
dTap: torokgyík, tetanusz, szamárköhögés elleni oltóanyag újraoltás céljára
Hib: Haemophilus influenzae „b” elleni oltóanyag, bakteriális agyhártyagyulladás ellen
IPV: inaktivált poliovirus (gyermekbénulás) elleni oltóanyag
PCV13: Pneumococcus elleni oltóanyag (A pneumococcus baktérium akár tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást is okozhat.)
MMR: morbilli (kanyaró), mumpsz, rubeola elleni oltóanyag
HPV: méhnyakrák elleni oltás (Humán Papiloma Vírus)

Tudni kell, hogy az oltásoknak vannak következményeik, azaz általában az oltás helye bepirosodik, megduzzad és fájhat is, illetve hőemelkedés, esetenként láz is kísérheti. Általánosságban elmondható hogy a baba lábát vagy kezét az oltás után lehet borogatni hideg vizes borogatással, és ha a gyermekorvos is javasolja, lázcsillapító kúpot is lehet adni neki. Amennyiben bármi szokatlan tünet merül fel meg kell mutatni a babát a gyermekorvosnak.

Nem kell megijedni, ha a BCG- oltás helye bepirosodik, begyűlik, megduzzad. Mivel az oltás reakcióideje viszonylag lassú, hónapokkal később jelentkezhetnek a tünetek. Esetenként genny is lehet benne, ekkor vagy magától, vagy némi orvosi rásegítéssel kifakad. Az oltás helyét célszerű, szárazon tartani és gondoskodni dörzsöléstől való védelemről. A BCG-oltás helyét bekötözni, sebtapasszal leragasztani, kenőcsökkel kenegetni nem szabad. Fürdetéskor is lehetőleg csak tiszta vízzel érintkezzen.

Újszülött gyermekére fordított költségét csökkentheti, ha OTP Egészségpénztári tagságot vált. A felhasználható egészségpénztári kedvezmény itt érhető el!