Családtervezés

Családtervezés

A babavárás az egyik legszebb és legfelelősségteljesebb döntés is egyben, valamint meghatározó időszak egy család életében. Számos feladatra kell felkészülni a várandósság idején, amely fontos a magzat ideális fejlődése és a kismama egészsége érdekében.
Családtervezés, babavárás - Gólyaváró kalkulátor
A családtervezés első lépcsője mindig az alkalmassági vizsgálat, amely tartalmazza a családfa felvételét, ahol a közeli rokonságban lévő örökletes betegségeket szűrik ki. Különösen fontos a családtervezés, ha a nő életkora meghaladja a 35. életévet, mert bizonyos genetikai rendellenesség gyakorisága ilyenkor valószínűbb, például: DOWN syndroma. A vizsgálatok alkalmával érdemes tisztázni az előzetesen előforduló sikertelen terhességek okát is, illetve a felmerülő esetleges krónikus megbetegedéseket is. A vizsgálatok tartalmaznak nőgyógyászati vizsgálatokat, komplex rákszűrést, hormonális vizsgálatokat, illetve egyéb szerológiai vizsgálatokat (AIDS, HBV, Rubeola) is. Férfiaknál andrológiai vizsgálatot tartalmaz.


Életmód váltás a várandósság előtt

Az élet a fogamzással kezdődik, ezért a fogamzásra is fel kell készülni. A felkészülés minimális ideje három hónap. Ezen idő alatt fontos már a helyes életmód kialakítása: drog, dohányzás, szeszes ital háttérbe szorítása, mind a férfi és a nő életében egyaránt. A fogamzásgátló tablettát legalább 3 hónappal a tervezett terhesség időpontja előtt célszerű abbahagyni. A fogamzás optimális meghatározására ajánlatos az ébredési hőmérséklet mérése esetleg ovulációs teszt elvégzése. A fogantatási hónap előtt ajánlott a magzatvédő vitaminok szedése (B2, B6, B12) különösen a folsav, hiszen bizonyítottan szerepe van a fejlődési rendellenesség kivédésében. Ebben az időszakban kerülni kell az indokolatlan gyógyszerszedést is. Érdemes a táplálkozásra is odafigyelni, különösen a kevesebb só használatával. A mozgás a terhesség előtt és alatt (kismama torna, jóga) kiemelten fontos, hogy felkészítse az izomzatot a szülésre.

Újszülött gyermekére fordított költségét csökkentheti, ha OTP Egészségpénztári tagságot vált. A felhasználható egészségpénztári kedvezmény itt érhető el!