A csecsemő fejlődése hónapokra bontva

A gyermek fejlődésének első 12 hónapjának állomásai varázslatosak minden szülő számára. Csodálatos felfedezni, hogy a védtelen kicsi lény napról napra hogyan lesz ügyesebb és okosabb.

Az első hónap

A baba számára legmegfelelőbb étrend az anyatej, de ha mesterséges táplálásra kényszerül az anyuka, akkor sem kell aggódni. Ebben az esetben a gyermekorvos írja fel receptre a megfelelő tápszert. Az első hónapban a kisbaba alvás igénye magas kb. 19-22 óra. Mivel a baba többnyire alvással tölti az idejét, fontos a jól megválasztott matrac beszerzése. Végtagjait begörbítve, kezét ökölbe szorítva tartja. A kis fejét még nem tudja tartani, ezért nagyon fontos a baba helyes tartása, emelése, megtámasztása. Ebben az időszakban a baba szükségleteit még csak sírással tudja kifejezni.

A második hónap

Az első egy hónap során a megfelelően táplált baba súlya tovább gyarapodik. A csecsemő étrendje továbbra is kizárólag anyatejből és/vagy tápszerből áll.

A baba alvásigénye 15-18 óra. Napközben már hosszabb ideig is ébren van, szívesen nézegeti környezetét és szereti, ha foglalkoznak vele, beszélnek hozzá, dúdolnak neki. Lassan kialakul a napi rutin is az ébrenlét és alvás közti időszakot illetően.

Hason fekve próbálja már a kis fejét megtartani, de még mindig meg kell támasztani a baba felemelésekor. Az eddig ökölbe szorított kezeit kezdi nyitogatni. A baba hathetes korában már vissza tud mosolyogni szüleire. Tekintetével tudja követni a mozgó játékokat. A kicsi elkezdi próbálgatnia hangját, gőgicsél.

A harmadik hónap

Saját kis kezeivel előszeretettel játszik, szájához emeli pracliját. A mozgó színes tárgyakat megpróbálja megérinteni időnként több-kevesebb sikerrel. A megfogott játékot csak nehezen engedi el. Célszerű a baba környezetében színes játékokat elhelyezni, amit kedvére szorongathat, rágcsálhat. A gőgicsélés és a gagyogás rendszeressé válik.

A negyedik hónap

A baba már stabilan megtartja a fejét. Előszeretettel gagyog, gőgicsél, nevetgél. A tárgyakért szívesen nyúl, de rendszerint még mindkét kézzel ragadja meg azokat. Térlátása fejlődik, fejét a hang irányába fordítja.

Az ötödik hónap

A kicsi tápláléka még mindig anyatej.

A baba már gyakorolja a hasra fordulást és hasról-hátra fordulást. A kicsi érte nyúl a tárgyaknak, de még nehezen engedi el. A baba továbbra is szívesen játszik a hangjával. Előszeretettel mosolyog rá a környezetében élőkre. A legtöbb kisbabánál megkezdődik a fogzás bár nincs rá merev szabály. Előfordul az is, hogy a kisbaba úgy születik, hogy van foga, de teljesen normális az is ha csak 10-12 hónapos korban indul meg a fogzás. Ilyenkor a kicsit nyűgös, vagy akár láza is lehet. Érdemes a kicsi ínyét kenegetni a forgalomban lévő gyógyhatású termékek valamelyikével és hűtő rágókat adni neki.

A hatodik hónap

Továbbra is az anyatej a legideálisabb táplálék a baba számára, de ha már az anyatej nem elegendő, akkor tápszerrel is kiegészíthető, illetve elkezdhető az első szilárd étel bevezetése. Számos szakértő ért vele egyet, hogy az első szilárd táplálékok közül a gyümölccsel kell először megismertetni a csecsemőt a fokozatosság elvének betartása mellett.

Ami a baba mozgását illeti, könnyedén forog mindkét oldalra hasáról a hátára és vissza. Ebben az időszakban sajátítják el a kúszás tudományát is. A szülőkkel elmélyül a kapcsolat, ha nem látja a mamát vagy a papát sírva fakad, nyugtalanná válik. Nagyon leköti, ha tükröt lát, érdeklődéssel nézegeti magát.

Ebben a hónapban már a legtöbb baba megkétszerezi a születési súlyát.

A hetedik hónap

A baba biztonsággal fordul hasáról a hátára és vissza. Ebben az időszakban elkezdődik a kúszás-mászás gyakorlása. A megfogott játékokat már biztosan fogja, hosszan nézegeti, vizsgálgatja. Továbbra is szívesen játszik a hangjával, ismételgeti a tanult szótagokat, próbálja utánozni a hallott szavakat, gagyog, hangjával az érzelmeit is kifejezi. Ebben az időszakban megfigyelhető, hogy a baba ragaszkodik az édesanyjához és mikor nem látja a közelében megijed, az idegenektől fél.

A fogzás továbbra is tart, de előfordulhat, hogy csak később indul meg a folyamat 10-12 hónap körül. A fogzást bő nyálképződés kíséri, célszerű ilyenkor a kicsi nyakába előkét adni és védeni a ruháját az átnedvesedéstől. Hozzátáplálást illetően a gyümölcsök mellett különféle zöldségeket is ki lehet próbálni.

A nyolcadik hónap

A nyolcadik hónapban a baba mozgása egyre aktívabbá válik, már próbálgatja a mászást és többnyire biztonsággal ül. A baba kézügyessége is napról napra fejlődik. Nyolc és tízhónapos kora körül már össze tudja nyomni tárgyakat, ütögeti azokat. Gyakran veszi a szájához is ami a kezébe kerül legyen az a lába, keze vagy a játéka. Fontos hogy olyan játékok legyen körülötte amiket nem tud lenyelni. Szívesen utánozza a tapsolást integetést. A baba megérti, ha a nevén szólítják és érti a nem szó jelentését is. Tudja fogni a kanalat, bögrét.

A kilencedik hónap


A kilencedik hónapban a baba egyedül fel tud ülni és próbálkozik a felállással is. A helyzetváltoztatásra a mászás a bevállt módszer. Előszeretettel próbálja elérni a számára érdekes dolgokat vagy megkapaszkodni bennük. Szeret mindent megfogni, üregekbe nyúlkálni. Ebben az időszakban nagy figyelmet kell fordítani a baba biztonságára. Szereti a tapsolással egybekötött mondókákat, versikéket. Ha letakarunk valamilyen játékot tudja, hogy ha felemeli a takarót megtalálja alatta a tárgyat. Ha nem az történik, amit szeretne hangos visítással ellenkezik, megfeszíti magát.

A tizedik hónap

A kicsi már ügyesen mászik és kapaszkodva feláll, de egyensúlyozó képessége nem elég fejlett ahhoz, hogy hosszabb ideig megtartsa magát. Ne siettessük a babát a felállásban járásban, amikor eléri a kellő fejlettségi fokot úgyis bekövetkezik. A kézügyessége is szépen fejlődik. Ha már több foga van, el kell kezdeni a fogápolással kapcsolatos szokások kialakítását, de először csak játékos formában.

A csecsemő étrendjében szerepelnek, a gyümölcsök, pépes ételek és kisebb darabos ételek. Ha még nem tud pohárból inni, el lehet kezdeni annak megtanítását. Az evés során is megfigyelhető az önállósodási törekvés persze még sok maszatolással.

Ebben a hónapban a szépen fejlődő csecsemő már 9000-9500 gramm is lehet, és hossza átlagosan 72 cm. Egyéni eltérések itt is mutatkozhatnak.

A tizenegyedik hónap

A tizenegyedik hónapban a baba biztosan ül, mászik, feláll, de még nem indult el. Vannak természetesen olyan babák is, akik már megtették az első önálló lépésüket. A baba továbbra is szereti a mondókákat, a kukucs játékot és előszeretettel dobálja tárgyait-játékait bevonva a szülőket is, hogy adják vissza neki. Szívesen fogadja a főzelékeket, gyümölcsöket, és már bögréből tud inni.

A tizenkettedik hónap

A baba 12. hónapra biztosan áll a kis lábain, kézen fogva már megteszi első lépéseit is. Szívesen feláll bútorokba kapaszkodva és ide-oda lépked. Segíthetjük az önálló lépések megtételében, ha a szobában úgy helyezzük el a bútorokat, hogy azokat körbe tudja járni. 12 hónapos korban megérti az egyszerű utasításokat: "hozd ide", "add ide", "rakd le". Búcsúzáskor „pá-pá”-tint. Ismeri a nem szó jelentését, és ha akaratával nem egyezik, makacssággal válaszol.

Kézügyessége is szépen fejlődik, egy éves korától kezdve már egészen kis tárgyakat is fel tud venni úgy, hogy a hüvelyk és a többi ujja hegyével tartja. A tárgyakat át tudja tenni az egyik kezéből a másikba, két tárgyat is tud tartani a kezében. Az egy éves baba étrendjét a változatosság jellemzi. Egyre nagyobb teret kell engedni a szilárd ételeknek. Előtérbe kerül a csirke, a sovány marhahús, a főzelékek és a gyümölcsök.

Természetesen ezek a fejlődési állomások általánosságban mondhatóak el, hiszen minden baba egyéni ütemben fejlődik. Amennyiben úgy érzi, hogy a kisbaba elmaradt a fejlődésben érdemes lehet szakemberhez fordulni.

Újszülött gyermekére fordított költségét csökkentheti, ha OTP Egészségpénztári tagságot vált. A felhasználható egészségpénztári kedvezmény itt érhető el!