Várandósság - szülész /nőgyógyász / találkozás a védőnővel

Várandósság - szülész nőgyógyász - találkozás a védőnővel - Gólyaváró kalkulátorA várandósság idejét az utolsó menstruáció első napjától kell számítani, melyet hetekben mérnek, és időtartalma 40 hét /280 nap/. Az első vizsgálat alkalmakor az orvos felvilágosítja a kismamát a vizsgálatokról és azok értékeléséről is, melyek a következők lehetnek:
 • Fizikális vizsgálat, teljes vizelet, vérkép vizsgálat, kenet levétele, hüvelyi vizsgálat, ultrahang, Mivel ezek egyénre szabott szakorvosi vizsgálatok, megfelelő mérlegelés alapján készülnek.
 • Jellemzően 4 ultrahang vizsgálaton kell megjelennia kismamáknak a legelső (nulladik) vizsgálaton túl:
  1. 11-12. hét
  2. 18-20. hét
  3. 30-32. hét
  4. 36-38. hét
 • Az AFP szűrést a 16. héten végzik el(a mama vérében mérik a fehérje szintet, HCG, PAPP, Ösztriol).
 • Down-kór szűrés jelenleg önköltséges (az anya véréből – markerek vizsgálatával történik Down szűrést végző intézetekben)
A szűrővizsgálatok pozitív eredménye valamilyen rendellenességet jelezhet, ezért a fejlődési rendellenesség kizárására magzatvíz vagy magzatburokboholy vételtjavasolhatnak a szakorvosok.

A Védőnői tanácsadás alkalmával a védőnő „várandós anya gondozási könyvet” állít ki és megbeszélik a kismamával egyúttal az esetlegesen felmerülő problémákat, mely érinti a testi-lelki változásokat. A tanácsadás kiterjed az öltözködésre és az egészséges életmódra is. A védőnővel a kismamának általában 4 hetente javasolt találkoznia.

A kiállított gondozási könyvszolgál a vizsgálatok eredményének bejegyzésére, illetve a kezelések, vagy a szedett gyógyszerek rögzítésére a várandósság alatt. Ajánlott, hogy a kiskönyv a várandósság teljes időtartama alatt a kismamánál legyen, ugyanúgy, mint a személyes iratok.

A védőnők által javasolt szülésre felkészítő tanfolyamok, tanácsadások, csoportos foglalkozások segítséget nyújtanak a szülésre és a szülői szerepre való felkészülésben.

A várandósság 40 hete alatt a kismama már ismerkedik a babával, a 9 hónap mindegyik időszaka újabb és újabb érzéseket, változásokat hoz. Érdemes még a kismamának a várandósság ideje alatt eldönteni és megbeszélnie párjával, orvosával, hogy a szülés élményét megossza-e a párjával, szeretne-e fájdalomcsillapítást a szülés alkalmával, illetve milyen lehetőségeket nyújt a kiválasztott kórház, esetleg az otthon szülésformáját választja–e.

Sajnos előfordul, hogy a magzat jóval a tervezett idő előtt vagy után jön világra. Ilyenkor koraszülésről, illetve túlhordásról beszélünk. Ennek vannak előjelei, ezek észlelése esetén azonnal szakorvosi felügyelet szükséges annak érdekében, hogy az anya vagy a magzat károsodása elkerülhető legyen. 

Újszülött gyermekére fordított költségét csökkentheti, ha OTP Egészségpénztári tagságot vált. A felhasználható egészségpénztári kedvezmény itt érhető el!