Hivatalos dokumentumok

Szülés után a szükséges és beszerezendő iratok közül a legfontosabb a születési anyakönyvi kivonat, a TAJ kártya, az adószám valamint a lakcímkártya. A születési anyakönyvi kivonatot és a lakcímkártyát a lakóhely szerinti önkormányzat állítja és adja ki. A gyermek anyakönyvi kivonatát és lakcímkártyáját általánosságban már a kórház elhagyásakor megkapja a kismama.

A baba TAJ kártyája (Társadalombiztosítási Azonosító Jel)
A baba megszületését követően a kórház lejelenti a születést a személyi adat nyilvántartó hivatal felé – és az egészségbiztosító soron kívül, de legkésőbb 8 napon belül postán küldi ki a TAJ kártyát a gyermek lakóhelyére vagy a szülő kérelmében meghatározott címre.

Amennyiben mégis elakadna ez a folyamat, akkor jó tudni, hogy az újszülött TAJ igénylésére főszabály szerint az újszülött lakóhelye szerinti fővárosi vagy megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve az illetékes, de a szülő kérheti, hogy a gyermek születési helye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve állítsa ki a TAJ kártyát